T K

Torun Bakır A.Ş. - İMAJ PROJESİ

Proje İçeriği

Metal endüstrisinde zamanında teslimat, düşük maliyet ve kalite önemlidir. Bu üç parametreyi bir arada olumsuz etkileyen en önemli etkenlerden birisi üretim tezgahlarında meydana gelen duruşlardır. Üretim tezgahlarına ve/veya tezgahları yöneten robotlara ait bilgisayarlarda oluşabilecek herhangi bir donanım veya yazılım ilişkili problem, üretimin durmasına neden olmaktadır. Bu tür arızaların giderilmesinde ise yurtdışı makine üreticisi firmalara bağımlılık söz konusudur. Bu tedarikçiye kilitlenme/bağlı kalma (vendor lock-in) problemi ise arızanın giderilme süresini uzattığı gibi ekstra bakım maliyetlerine de neden olmaktadır. Bu projeyle tedarikçiye bağlı kalma problemi çözülerek iş sürdürülebilirliği sağlanmıştır. Tezgah İmaj Projesi kapsamında aşağıdaki çalışmalar gerçekleştirilmiştir: 1. Altyapı Çalışması: Kurumumuzda bulunan tezgahların bilgisayarlarının Torun Ağına dahil edilmesi için gerekli altyapı çalışması yapılmıştır. 2. Güvenlik Çalışmaları: Tezgah bilgisayarlarının işletim sistemleri Microsoft’un desteklemediği başka işletim sistemleri olabilmektedir. Bu nedenle güvenli, izole bir alanda bulunması gerekmektedir. Bu bilgisayarların üzerinde yapılan çalışmalar ile antivirüs yazılımı kurulmuş ve izole bir network alanına alınmışlardır. 3.İmajlarının Alınması: Planlanan periyotlar ile üretim tezgahı ve robot bilgisayarlarının imajları alınmaktadır. 4.Uzaktan Müdahale İmkanı: Yapılan çalışma ile BT ekiplerinin tezgah bilgisayarlarına uzaktan erişebilmesi ve müdahale edebilme imkanı sağlanmıştır. Böylece yazılım/donanım ilişkili bir duruş söz konusu olduğunda tedarikçiye bağlı kalmadan alınan son imajın geri yüklenmesi sayesinde tezgahların yeniden çalışabilir hale getirilmesi sağlanmıştır.


Projenin Amacı

taner.yuksel@torunmetal.com


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Tamamen yeni bir hizmet proje kapsamında sağlanmıştır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Var olan bir teknolojinin bakım maliyetlerini iyileştirmek ve dış ülke tedarikçilerine bağımlılığı azaltmak için farklı bir kullanımı olmuştur. M2M teknolojisi kullanılmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Üst yönetimin desteği dış ülke tedarikçilerine bağımlılığı azaltan bir proje olduğu için tam olarak alınmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

BT ve bakım iş birimleri proje kapsamında fayda sağlamıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

İş sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkileyecek üretim tezgahı ve robot bilgisayarı kaynaklı duruşların tedarikçiye bağı kalmadan, kısa sürede BT çalışanları tarafından giderilmesi sağlanmıştır, Üretim tezgahı ve robot bilgisayarlarının izole bir networkte güvenli şekilde tutulması sağlanmıştır, Duruş kaynaklı planlama zorluklarının teslimat sürelerine olumsuz yönde etkisi azaltılmıştır, Donanım veya yazılım kaynaklı dış tedarikçi bakım maliyetlerinde 100%'e yakın bir tasarruf sağlanmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projede aktif olarak 4 kişi çalışmıştır. BT Altyapı ve Operasyonlar iş biriminden 1 kişi ekip lideri, 2 kişi teknik uzman olmak üzere toplam 3 kişi, bakım iş biriminden 1 kişi bakım uzmanı olarak projede yer almışlardır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Proje iç kaynaklarla yapılmıştır.